Τηλέφωνο: (30) 2410 534 461

Cart

Εμμηνόπαυση

Εμμηνόπαυση

Η εμμηνόπαυση είναι ο οριστικός τερματισμός της εμμήνου ρύσεως και της γονιμότητας, που ξεκινά 12 μήνες μετά την τελευταία περίοδο μιας γυναίκας.
Η εμμηνόπαυση μπορεί να συμβεί σε μία γυναίκα, όταν διανύει τη δεκαετία των 40 ή των 50 χρόνων, αν και στατιστικά ως μέσος όρος ηλικίας ορίζονται τα 51 χρόνια.Η εμμηνόπαυση είναι μια φυσική βιολογική διαδικασία και σύμφωνα με τo Mayoclinic.com, αν και στην ουσία ολοκληρώνει την περίοδο γονιμότητας μιας γυναίκας, είναι ζωτικής σημασίας αυτή να παραμείνει υγιής και σεξουαλικά ενεργή. Ωστόσο η περίοδο της εμμηνόπαυσης μπορεί να διαρκέσει αρκετούς μήνες ή ακόμα και χρόνια ανά περίπτωση και παρουσιάζει αρκετά φυσικά και συναισθηματικά συμπτώματα, μεταξύ των οποίων η διαταραχή του ύπνου, οι εξάψεις, η μειωμένη ενέργεια, το άγχος, τα συναισθήματα της θλίψης και της απώλειας.
Μην διστάσετε να αναζητήσετε λύσεις για τα συμπτώματα που σας ενοχλούν, καθώς πλέον υπάρχουν διαθέσιμς πολλές και αποτελεσματικές θεραπείες.
Ποια είναι τα συμπτώματα;
Στους μήνες ή έτη που μεσολαβούν έως την εμμηνόπαυση, μπορεί να αντιμετωπίσετε τα εξής συμπτώματα:
• Ανώμαλες περιόδους
• Κολπική ξηρότητα
• Εξάψεις
• Ιδρώτα
• Προβλήματα ύπνου
• Αλλαγές στη διάθεση
• Αύξηση του σωματικού βάρους και επιβράδυνση του μεταβολισμού
• Αραίωση των μαλλιών και ξηροδερμία
• Απώλεια της πληρότητας του μαστού
Είναι πιθανό, αλλά πολύ ασυνήθιστο, να έχετε περίοδο κάθε μήνα μέχρι την οριστικά τελική περίοδο σας. Πιο πιθανό, ωστόσο είναι να αντιμετωπίσετε κάποιες χρονικές «παρατυπίες» στις περιόδους σας.
Η παράκαμψη περιόδων κατά τη διάρκεια της περιεμμηνόπαυσης (η περίοδος πριν την τελευταία περίοδο) είναι συχνή και αναμενόμενη. Το πιο σύνηθες, είναι η έμμηνος ρύση να πραγματοποιείται κάθε δύο έως τέσσερις μήνες κατά τη διάρκεια της περιεμμηνόπαυσης, ιδίως ένα με δύο χρόνια πριν από την εμμηνόπαυση. Παρά τις ανώμαλες περιόδους, η εγκυμοσύνη ωστόσο είναι δυνατή.
Πότε πρέπει να δείτε ένα γιατρό;
Ξεκινώντας από την περίοδο της περιεμμηνόπαυσης, πρέπει να βάλετε στο πρόγραμά σας τις τακτικές επισκέψεις στον γιατρό σας για την προληπτική φροντίδα της υγείας σας. Η προληπτική ιατρική περίθαλψη συνιστάται ειδικά στην εμμηνόπαυση, με τις ορμονικές διακυμάνσεις που γνωρίζει ο οργανισμός μιας γυναίκας.
Οι εξετάσεις συνήθως περιλαμβάνουν κολονοσκόπηση, μαστογραφία, εξέταση των λιπιδίων, έλεγχο του θυρεοειδούς (εφόσον υπάρχει ιστορικό), του μαστού και πυελικό έλεγχο. Μιλήστε με τον γιατρό σας εάν έχετε αιμορραγία από τον κόλπο μετά την εμμηνόπαυση.

Showing 1–18 of 31 results